Seznam potravinových alergenů

1) Obiloviny obsahující lepek - nejedná se o celiakii, výrobky z nich
2) Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
3) Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující 
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život
8) Skořápkové plody a výrobky z nich - jedná se o všechny druhy ořechů
9) Celera a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich
 

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinových právem

 Odvolání na legislativu

EU - 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článkem 21
ČRVyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobku, 
§ 8 odstavec 10
 
Předpisi stanovující specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny nezvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.
 

Vyjádření ministerstva zemědělství:

Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl. 44odst. 1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Nařízení nabývá účinosti 13. prosince 2014. Komentáře ke zmíněnému ustanovení naleznete v bodech 2.5.1 až 2.5.3 dokumentu a odpovědi k nařízení 1169 na této stránce:
 
Označování pokrmů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví.